S kódom 'AKCIA' v pokladni využite zľavu 15% na všetky samostatné TRÉNINGOVÉ NOHAVIČKY. Akcia trvá len do 29.4.2024.

O moderných látkovkách v Teleráne

Moderné látkové plienky sa stávajú aj u nás postupne viac populárne a vyhľadávané a to z ekologických, ekonomických aj zdravotných dôvodov, hoci oproti iným krajinám máme čo doháňať. V rámci EU sme na chvoste, čo sa týka ekologickej starostlivosti o naše deti, čo je jedným z dôvodov, prečo som sa ako čerstvá matka začala tejto téme venovať profesionálne a vediem zároveň našu vlastnú výrobu podľa najnovších trendov z najlepších materiálov, aké máme dostupné. 

Podľa viacerých prieskumov a aj na základe mojej osobnej skúsenosti u nás stále dominuje predstava, že plienkovať látkovo znamenajú hory bavlnených štvorcových plienok a nekonečný kolobeh prania, žehlenia.

O tom, ako sa používajú látkové plienky dnes sme sa porozprávali s Kvetkou a Tomášom v Teleráne. O tejto téme sa dá rozprávať hodiny, ale vzhľadom na krátky čas, ktorý sme mali, sme nestihli otvoriť všetky témy, preto pod článkom nájdete bližšie informácie o ekologickej stránke látkových vs. jednorázových plienok. 

 

V čom je látkové plienkovanie iné ako kedysi?

Začala by som tým, ako moderné látkové systémy vyzerajú dnes a čo je už definitívne old fashion. Klasickú štvorcovú plienku má doma vo výbave asi každá matka, bez ohľadu na to, aké plienky na prebaľovanie používa. Bavlnené plienky sa skvele hodia napr. na utieranie, podloženie dieťatka, ako ľahká prikrývka v lete, ale čo sa týka samotného prebaľovania, tam by som ich zaradila už do old school kategórie.

Prečo? Pretože BAVLNA ako taká

  • nepatrí medzi najsavejšie materiály a dnes máme k dispozícií prírodné suroviny, ktorých pestovanie je ekologickejšie a udržatelnejšie, napr. bambus, ľan alebo najnovšie aj eucalyptus, ktoré výborne sajú a majú aj prirodzene antibakteriálne vlastnosti

  • zakladanie štvorcových plienok na dieťatko nie je najľahšie a vyžadujú si zručnosť, čo logicky odrádza množsvo mamičiek

  • tieto plienky si vyžadujú práve to časté pranie a žehlenie, pretože ich kvôli nízkej savosti treba často meniť

  • pre dieťa nie sú veľmi komfortné, pretože po nasatí ostávajú na pokožke dieťatka mokré 

Niektorí rodičia by sa mohli báť, že látkové plienky nebudú tak odolné ako tie „obyčajné“. Sú dostatočne nepriepustné?

Moderná Látková plienka sa skladá z 2-3 komponentov. Základ tvoria nepremokavé, ale priedušné PUL nohavičky, do ktorých sa vkladajú savé systémy. Vyrábame ich v troch veľkostiach – od predčasniatok od 2-3kg až pre veľkáčov do cca 22kg.

Do PUL nohavičiek sa vkladá rastúca savá CONTOUR vkladačka, ktorá sadne dobre do novorodeneckých aj XL PUL nohavičiek.  Mojim cieľom pri jej dizajnovaní, bolo vytvoriť univerzálny savý systém, ktorý padne dobre novorodencovi aj väčšiemu dieťatku aby bol výber pre mamičky čo najviac jednoduchý.

Ako funguje CONTOUR vkladačka do PUL nohavičiek? 

Dotyková vrstva s pokožkou je STAY-DRY – prepúšťa mokro do spodných vrstiev a udržuje pokožku bábätka suchú a zároveň je to separačná vrstva, ktorá funguje podobne ako teflón, teda ak dieťatko dopraje plienke "kôpku šťastia", ľahko sa odstráni len s pomocou papiera alebo bidetu do toalety, a vkladačka ide do prania, jej životnosť je 2-3 generácie detí a znesie v pohode cca 500-1000 praní.

Jadro vkladačky tvorí super savé jadro z prírodných materiálov ako je bambus, ľan, alebo eucalyptus – ktoré dokážu nasať 10 násobok svojej hmotnosti a 20x rýchlejšie, ako vkladačky, ktoré sme tu mali doteraz a svojou savosťou sa vyrovnajú jednorázovým plienkam, kde sa o nasávanie stará buničina (celulóza bielená chlórom) s prímesou kryštálikov polyakrylátu sodného.

Na posilnie savosti napr. na spánok počas dňa sa vkladá do PUL nohavičiek BOOSTER a na celonočný spánok sú skvelé Plienkové nohavičky, ktoré sa môžu použiť samostatne, alebo sa môžu tiež posilniť o BOOSTER a navrch sa zapnú už len PUL nohavičky.

Aká je vhodnosť PUL nohavičiek zo zdravotného hľadiska? 

Oproti jednorázovej plienke, ktorá sa po nasatí stáva nepriedušnou a tvorí prostredie pre vznik rôznych kožných podráždení a alergických reakcií, mokré vkladačky v PUL nohavičkách dovolia pokožke dýchať, riziko zaparenín je minimálne, sú preto vhodné aj pre citlivejšie detičky a netreba pokožku toľko premasťovať krémami. Napr. mne vydržal 1 najznámejší krém pre deti vyše dvoch rokov.

Nohavičky sú skvelá voľba aj pre zdravý rast kĺbikov detí, ak napr. ortopéd odporúči dieťatko baliť naširoko, nohavičky sú vhodné aj na tento účel, vytvárajú správny tlak na kĺby a vďaka tenučkým vkladačkám nerobia PUL nohavičky objemný zadoček, ktorý by neprirodzene dvíhal panvu. 

Koľko odpadu z obyčajných plienok vznikne pri novorodenom bábätku?

Ak vezmeme do úvahy

  • správnu frekvenciu prebaľovania (čiže nie 1x za 12 hodín ako odporúča reklama) ale vždy pri kŕmení bábätka
  • priemerný vek detí, do ktorého nosia plienky, čo je dnes približne 2,5 roka
  • pričom novorodeniatko denne spotrebuje 10-12 plienok
  • následne ten počet postupné klesá do 2,5 roka do 5-6 plienok na deň

dostávame sa na číslo 7500-8000 plienok na jedno dieťa, čo tvorí približne 2 tony odpadu.

Všetky jednorázové použité plienky – vrátane tých ekologickejších variant, sa u nás klasifikujú ako infekčný odpad, preto putujú len do komunálneho odpadu, čiže na skládky, alebo do spaľovní.

Dajú sa plienky recyklovať alebo kompostovať? 

V niektorých krajinách už fungujú napr. priemyselné kompostárne, napr. v Kanade, alebo na Novom Zélande, ale tieto firmy sú priamo dohodnuté z výrobcami plienok, ktoré zvážajú plienky od zákazníkov. Dokážu kompostovať len ekologickejšie varianty plienok, ktoré sú však aj niekoľkonásobne drahšie a u nás sa predávajú len v malom percente. Ak by aj v ďalekej budúcnosti boli u nás kompostárne na tento druh odpadu, odrazilo by sa to pravdepodobne v niekoľkonásobne vyššej cene za kompostovateľné plienky. 

Čo sa týka recyklácie, v Taliansku je fabrika, ktorá vie spracovať použité plienky, ale je to stále nákladný a náročnejší proces, pretože samotné jadro jednorázovej plienky tvoria kryštáliky polyakrylátu sodného, ktoré sa recyklovať nedajú a nevedia sa ani rozložiť.

Ako môže ekologická starostlivosť o dieťa odľahčiť životné prostredie?

Rada by som tu rozobrala argument, že pranie látkoviek míňa vodu a energiu. Áno, ale ak si zoberieme život jednorázoviek už od ich výroby, na výrobu plienok pre 1 dieťa je treba asi

  • 10x viac materiálu
  • 3x viac energie
  • približne 27x viac vody, aká je spotreba vody v modernej práčke za 2 a pol roka

Ak by sme išli ešte hlbšie, tých 7500 plienok z výroby treba dopraviť kamiónmi do obchodov a po jednom použití ich nákladné autá zasa odvážajú z komunálneho odpadu na skládky, alebo do spaľovní. Toto všetko vytvára veľkú uhlíkovú stopu.

Látkové plienky kúpi matka väčšinou naraz v 1 sade a používa ich opakovane pri viacerých deťoch.

Moderné látkovky sú logickejšie riešenie, sú jednoduché na používanie, stoja oveľa menej peňazí a odľahčujú odpadové služby, preto v niektorých krajinách (napr. v Rakúsku a Anglicku), prispieva vláda rodičom na kúpu látkových plienok, v USA aj v Anglicku napr. funguje služba prania plienok, kedy 1x za týždeň firma pozváža použité a prinesie opraté plienky, v Anglicku vznikli veľké hnutie za tie „skutočné“ teda látkové plienky. Vo svete sú moderné látkovky už dlho veľmi populárne a aj COOL vzhľadom na dizajn.

Ako sa starať o tieto plienky aby nám čo najdlhšie vydržali? / Plienky treba prať a sušiť, ako to robiť ekologicky?

Na plienky si mamička vyčlení väčšie vedro s vekom, do ktorého dáva použité vkladačky, boostre, plienkové nohavičkyba tréningové nohavičky. Ak je na vkladačke aj tuhá nádielka od bábätka, tú len vysype do toalety a tiež vloží do vedra. Perie sa 2-3x za týždeň – vždy plný bubon na 60 stupňov v prášku, s ktorým perie mamička aj detské oblečenie. PUL nohavičky stačí oprať s bežným oblečením na 30 stupňov, ale treba dáva pozor, tak ako pri každom funkčnom oblečení na aviváž, ktorá by roztiahla póry na PUL membráne a nohavičky by sa mohli poškodiť.

Vkladačky stačí vyvesiť, netreba ich žehliť a PUL nohavičky sa nesmú žehliť vôbec. Ja osobne bývam v paneláku, látkujem už 2. syna, preto suším v sušičke, z priestorových dôvodov, kebyže bývam v dome, alebo máme terasu, suším len vonku, pretože slnko vkladačky nie je veľmi rýchlo vysuší ale aj krásne vybieli od prípadných škvŕn.

Koľko vie rodina ušetriť peňazí na plienkach?

Existuje viacero dôveryhodných štatistík a prepočtov a koniec koncov to dokazuje aj skúsenosť stoviek našich mamičiek, že látkové plienky sú približne 5x lacnejšie ako jednorázové plienky a to aj keď berieme do úvahy spotrebu energie na ich pranie / sušenie v sušičke. Ak zoberieme plienky v strednej cenovej hladine, počas 2-2,5 roka ušetrí rodina na plienkach od 1500 do 2000 eur.

Jedna veľká sada látkových plienok, ktorá je napr. u nás ešte cenovo výrazne zvýhodnená, vydrží počas celej doby plienkovania a môže sa opakovane použiť pre dve a viac detí, kedy má rodina už nulové náklady na plienky, dokúpi si len PUL nohavičky, ktoré sa časom opotrebujú.

Ostatné benefity látkových plienok

Ak je dieťa látkované, v mnohých prípadoch sa ho podarí odplienkovať skôr, ako dieťatko, ktoré nosí jednorázovky. V období, kedy dieťa spoznáva nočník, môžeme CONTOUR vkladačku otočiť v nohavičkách naopak, froté stranou hore a tak učíme dieťa na diskomfort, pocit mokra. To v ňom posilňuje reflex sadania na nočník. Veľmi obľúbené sú v tomto období aj naše tréningové nohavičky, ktoré plnia tento účel, sú tenšie a ľahšie sa sťahujú ako PUL nohavičky.

Ak dieťatko nosí jednorázovú plienku, má stále komfort a pocit sucha, preto nemá dôvod riešiť nočník. Stále častejšie mi píšu a volajú mamičky, ktoré majú 3 a viac ročné deti, ktoré odmietajú nočník. Tu sa samozrejme navyšujú aj náklady na stále nové balíky plienok.

A aký je záver? 

Látkové plienky sú majú z ekologického hľadiska niekoľkokrát menšiu uhlíkovú stopu, z ekonomického hľadiska sú približne 5x lacnejšie a z praktického hľadiska tieto moderné systémy plienok šetria čas opakovaným nakupovaním, vyhadzovaním odpadu a pod.Jednorázové plienky sú skvelá pomôcka na cesty, na výlety, k lekárovi, na dovolenku bez práčky a pod. Ale doma na prípravu obedu tiež použijem tanier, alebo sklený pohár a nejem s plastovým príborom, to robím vonku na festivale.

Mamičky, nebojte sa látkoviek, je to jednoduché a šetrné k prírode aj vašej peňaženke. Okrem toho som počas celej doby plienkovania v prípade otázok kedykoľvek k dispozícii :) 

Veron