Ako efektívne prať a sušiť látkové plienky?

Ak sa povie u nás látkové plienkovanie, ešte stále si väčšina ľudí predstaví nekonečný kolobeh prania, vyvárania a žehlenia klasických štvorcových plienok.

V celom svete a hlavne vo vyspelých krajinách je moderné látkovanie stále viac populárne a to z viacerých dôvodov: 

1. Ekologický - látkovanie enormne odľahčuje životné prostredie, pretože je bez odpadu (klasické jednorázové plienky končia v komunálnom odpade a len 1 dieťa za 2,5 roka vyprudukuje vyše 2 tony odpadu)

2. Ekonomický - ak si zoberieme, že novorodeniatko minie 10-12 plienok denne, do odplienkovania klesá počet plienok na 5-6 denne, pri správnej frekvencii prebaľovania sa minie v priemere 7500 plienok, ak si zoberieme strednú cenovú hladinu, na konci obdobia sme nechali v obchode za plienky cca 2000€ a to nerátame ostatné jednorazové produkty, ako sú vlhčené obúsky, jednorázové podložky a pod. 

3. Zdravotný - PUL nohavičky, do ktorých sa vkladajú vkladačky (nie klasické plienky) z prírodných, vzdušných a antibakteriálnych moderných materiálov (ako sú bambus, ľan, či eukalyptus) sú priedušné a dovolia pokožke bábätka dýchať po celý čas, ritku preto netreba premasťovať a riziko zaparenín, alergických reakcií alebo vyrážok je minimálny. Okrem toho sú PUL nohavičky vhodné pre správny vývoj a rast kĺbikov, pretože vytvárajú na ne ten správny tlak. Stále viac pediatrov aj u nás odporúča látkovky ako vhodnejšiu možnosť prebaľovania detí. 

4. Šetrenie času - väčšina rodičov su myslí, že práca s látkovkami zaberie dlhšie času, ale ak si zoberieme, že papierové plienky musíme pravidelne kupovať a po použití odnášať na dennej báze vrece do komunálneho odpadu, pričom látkovky kúpime naraz v jednej sade a po opratí ich používame opakovane pri dvoch až troch generáciách detí, časová úspora je neporovnateľná. Že pranie zaberie čas? Hodiť vkladačky do vedra na pranie, následne 2-3x za týždeň dať do práčky a zapnúť gombík zaberie len pár minút týždenne. Vkladačky sa len vysušia s bežným oblečením na šnúre, alebo v sušičke a idú na ďalší cyklus. 

Poďme sa teda podrobne pozrieť, ako prať látkové plienky tak, aby sme pri tom strávili čo najmenej času a vydržali nám dlho krásne a funkčné. 

1. Prišiel mi balík látkových plienok, čo s nimi? 

Prvýkrát vyperte vkladačky spolu s PUL nohavičkami, stačí na 30 stupňov. Vkladačky aj tréningové nohavičky sa na 100% rozpijú po 2-3 praniach, preto ich na začiatok dajte na kratšiu dobu (cca do 2 hodín prebaľte, následne prebaľujte podľa potreby). Použité vkladačky perte na 60 stupňov, PUL nohavičky stačí prať s bežným oblečením na 30 stupňov. Perte vždy bez aviváže, ktorá by mohla poškodiť PUL membránu na nohavičkách. 

2. Kde vkladačky a PUL nohavičky uskladňovať, kým sa operú? 

Vyčleňte si na použité vkladačky vedro s vekom. Netreba v ňom mať vodu. Vkladačky perte 2-3x v týždni, plný bubon, aby bolo aj pranie čo najviac ekologické. 

3. Musím pokakané plienky predpierať, alebo predmáčať?

Pokakané plienky netreba predmáčať, ani predpierať. Kako z nich stačí len vysypať do toalety a vkladačku dať do vedra k ostatným. Ak je kako štedré a ani za ten svet sa nechce pustiť vkladačky, chyťte vkladačku za okraj (horný, alebo dolný) pridržte v toalete, kde tečie voda a spláchnite, silnejší prúd vody v toalete ho stiahne tam, kam patrí. Následne vkladačku zabaľte do klbka, trošku vyžmýkajte a odložte do vedra k ostatným vkladačkám. 

Vedeli ste, že 

kako by sa malo odstraňovať z akejkoľvek plienky, aj tej jednorázovej. Prečo? Použité plienky (aj ich ekologické varianty), sa u nás klasifikujú ako infekčný odpad a končia v komunálnom odpade. Na skládkach sa rozkladajú roky, vznikajú pritom kyseliny, ktoré priesakom môžu kontaminovať naše podzemné vody. Kako odstránené v toalete odchádza do čističky, ktorá je určená na jeho likvidáciu. 

4. Na akom programe mám prať vkladačky / PUL nohavičky? 

Vkladačky perte na 60 stupňov, príležitostne na 90 stupňov, vždy plný bubon. Ak by ste nemali plnú várku, pridajte k nim napr. uteráky. PUL nohavičky a tréningové nohavičky perte s bežným detským oblečením, na 30-60 stupňov (podľa znečistenia). PUL nohavičky a tréningovky perte vždy bez aviváže, mohla by poškodiť membránu (rozťahuje póry). 

5. Aký prášok mám použiť na pranie PUL nohavičiek / vkladačiek? 

Na pranie látkoviek stačí bežný prací prostriedok, aký používate na oblečenie. Vyhnite sa aviváži. Na vybielenie (a aj vyčistenie práčky od  vodného kameňa) môžete použiť roztok vody s octom (100ml octu+900ml vody vylejte priamo do práčky). Nemusíte sa báť zápachu, neostane po praní. 

6. Ako sa vkladačky a PUL nohavičky sušia? 

Vkladačky z práčky jednoducho vyveste na šnúru. Vonku alebo na balkóne na šnúre ich slnko krásne vybieli. Vkladačky môžete sušiť aj sušičke na programe bavlna. PUL nohavičky a tréningovky sušte na voľno, predĺžite životnosť PUL membrány.  

7. Je treba vkladačky dezinfikovať? 

Môžete občas do práčky priliať roztok octu s vodou (100ml octu+900ml vody), alebo občas použiť dezinfekčný prostriedok určený na pranie (bez chlóru a fosfátov, napr. Sanitol).  

8. Nezašpiním si práčku? 

Nie :) Kako malého bábätka, ktoré je plne dojčené a nepapá ešte tuhú stravu, sa vo vode rozpustí, 60 stupňov stačí aj na zneškodnenie baktérií. Práčku čistite v bežnom intervale, ako ste zvyknutí (zapnutím čistiaceho programu bez bielizne). 

9. A nezapácha to vedro?

Ak budete používať plienky hybridnou formou (čiže striedať s jednorázovkami), praxou sami zistíte, že vedro s použitými jednorázovkami zapácha oveľa, ale vážne OVEĽA viac, ako vedro s látkovými plienkami. Materiály, z ktorých sú vkladačky vyrobené, perfektne pohlcujú vlhkosť a nedochádza v nich ku chemickým reakciám, ktoré "menia tekutinu na gél". V každom prípade pár kvapiek esenciálneho oleja (napr. citrónového) vo vedierku môžu neutralizovať prípadný zápach.

Vkladačky ani pul nohavičky nikdy nežehlíme.

10. Skladovanie plienok

Látkovky majú obrovskú výhodu v tom, že jednak nemusíte stále vláčiť balíky z obchodu, ktoré vám potom len zaberajú doma miesto, ale aj vo svojej univerzálnej veľkosti. Často sa totiž stane, že rodičia nakúpia za "výhodnú cenu" viac balíkov, ktoré nestihnú ani použiť a dieťatko už potrebuje väčšiu veľkosť. Vyhraďte si jeden alebo 2 šuflíky, kde si po vysušení uložíte vkladačky a pulky, dlho sa tam ale aj tak neohrejú :) 

  Ale komu by sa to chcelo stále prať? 

Aj s touto otázkou sa stretávam a moja odpoveď - A komu by sa chcelo non-stop 2 a pol roka vláčiť nové balíky a následne plné vrecia jednorazoviek do komunálneho odpadu? A za ušetrených cca 1500-2000€ si viem predstaviť kúpiť krajšie veci pre svoju rodinu ako 1x použití plienky :) 

hybridná forma plienkovania je skvelá voľba, pokiaľ ste doma, používate látkovky. Na výlet, dovolenku, k lekárovi alebo na noc dáte dieťatku jednorázovku. Už toto dokáže výrazne znížiť množstvo vyprodukovaného odpadu. 

Ale čo v krajinách, kde práčka v domácnosti nie je až taká bežná, ako napr. USA? V mnohých týchto štátoch funguje servis, kde vám látkovky vyperie firma, ktorá u vás vyzdvihne tie použité, vyperie ich a prinesie vám ich čisté a pripravené na ďalší cyklus. Ako taký servis funguje si môžete pozrieť tu :)

Ak máte obavu pri látkovou plienkovaní kvôli praniu, verím, že vaše obavy sú fuč, pretože je to jednoduché a praktické.

So starším dieťatkom si môžete z prania spraviť dokonca svoj rituál a zároveň ho tak učiť, že veci nie sú na jedno použitie a treba sa o ne pekne starať :) 

Veron