S kódom 'AKCIA' v pokladni využite zľavu 15% na všetky samostatné TRÉNINGOVÉ NOHAVIČKY. Akcia trvá len do 29.4.2024.

Trénujeme na nočník

 "A váš Maťko ešte stále nosí plienky?"

.. asi všetci rodičia, ktorí boli vtedy na tom detskom ihrisku pod našim domom, kde sa spýtala jedna suseda druhej túto otázku, otočili pohľady na červenajúcu sa mamičku. Je to asi tak príjemná a osobná otázka, ako keď sa niekto zvedavo spýta páru, ktorý sa roky snaží o miminko, kedy budú mať konečne dieťa. 

Sú to nepríjemné až frustrujúce momenty a myslím, že mnohí z nás sa v nich už ocitli (u mňa to bola 4 roky tá druhá situácia).

Výsledkom takýchto "susedských" otázok ohľadom plienok môže byť aj skutočnosť, že rodič začne "tlačiť" na to, aby sa jeho potomok zbavil plienky čím skôr, veď aha čo hovorí okolie. Pritom na to dieťa nemusí byť ani zďaleka pripravené. 

V časoch, keď sa používali prevažne klasické štvorcové bavlnené plienky a v domácnosti bol denný maratón prania a žehlenia je aj celkom logické, že sa maminy chceli zbaviť plienok čím skôr, niekedy dokonca ešte pred tým, ako dieťa vôbec začalo poriadne chodiť a sedieť.  Opačným paradoxom zase je, ak niekto verí tomu, že sa dieťa naučí používať toaletu úplne samé od seba. 

Dajme bokom uštipačné poznámky susediek a poďme sa pozrieť na to, kedy je ten správny čas na odplienkovanie.

Väčšina z nás hľadá návody a odpovede v rôznych diskusiách a na rodičovských fórach. Je super, keď môžeme vidieť, že nie sme v tom sami a obrovské množstvo rodičov má presne rovnaké otázky a starosti ako my.  

Sama som matka dvoch chlapcov a hoci sú z "jedného cesta", v mnohom sú veľmi rozdielni. Už z vlastnej skúsenosti, ale aj zo skúseností viacerých mamičiek viem jedno - univerzálny návod, ktorý nám povie presne kedy a ako treba začať neexistuje

Prečo? Odpoveď je jednoduchá. Pretože každý náš drobec je iný. Niektoré deti zvládnu túto fázu ľahšie a rýchlejšie, iné potrebujú viac času na to, aby sa plienky zbavili.

Rady na internete sú fajn, ale v prvom rade nám naše vlastné dieťa dá najavo, že je už pripravené a treba si jeho signály všímať. 

Predčasné odúčanie prináša sklamanie

Priskoré zbavovanie sa plienky, na ktorú je dieťa zvyknuté od narodenia, môže priniesť nie len sklamanie pre rodičov, ale spôsobiť blok v dieťatku. Existuje viacero zaručených "návodov" ako odplienkovať čím skôr, dokonca do 7 dní, pokiaľ však dieťa nie je na to zrelé, nezaberie ani jeden. 

Čo si u dieťatka všímame?

  • plná plienka mu začne prekážať
  • ciká menej často (napr. 1x za 2 hodiny) väčšie množstvo - má postupne kontrolu nad svojim mechúrom
  • interval veľkej potreby je viac-menej počas dňa rovnaký
  • začne si uvedomovať, keď ciká a kaká a začne svojim spôsobom hlásiť, že sa tak deje 

Látkované deti sadajú na nočník skôr

Všeobecne detičky, ktoré sú prevažne "látkované", sa vedia posadiť na nočník skôr. Prečo je to tak? Pri konvenčných jednorázovkách dieťa po vykonaní potreby absolútne necíti pocit vlhka, pretože sa vo vnútri tekutina okamžite mení na gél. Majú stály "komfort" a nič im nenaznačuje, čo sa v tej plienke deje. Nemajú žiadnu motiváciu zbaviť sa plienky a používať nočník alebo toaletu. Je mnoho detím, ktoré sa už pýtajú cikať na nočník, ale kakať chcú výlučne do plienky, pretože predstavuje pre nich istotu. 

Ak mamičky používajú klasické štvorcové plienky, tam dieťa vždy cíti po potrebe, že je mokré, čo ho časom viac motivuje zbaviť sa plienky. Nevýhodou tejto zastaralej metódy je veľký diskomfort, mokrá plienka priamo na pokožke dieťatka môže spôsobovať podráždenie pokožky a chlad. 

Naše plienkové systémy sú STAY-DRY - to znamená, že dotyková vrstva s pokožkou dieťatka zabezpečuje pocit sucha a má zároveň separačnú funkciu. Bavlnu, ktorá sa už nepovažuje za najsavejší ani najekologickejší materiál nahradili modernejšie materiály, ako prírodný antiseptický a vysokosavý bambus, alebo rýchloschnúce mikrovlákno v jadre vkladačiek.  

Šok alebo postupné odúčanie?

Ako s odplienkovaním začať, keď sme už presvedčení, že nastal ten správny čas? Názory sa tu znova rozchádzajú. Niektorí rodičia sa s tým "nepárajú", rovno zhodia plienku a nechajú dieťa behať po dome a po dvore nahé. Môže to fungovať, ale nie vždy. 

Rodič by mal k dieťatku pristupovať hlavne tak, aby si nevytvorilo blok, napr. nútením, alebo dokonca trestaním, ak mu to ešte nejde. Aké môžu byť dôsledky? Napr. dieťa začne zadržiavať, alebo sa pociká / pokaká tam, kde to nikto nečaká. Môže sa stať, že si začne znova pýtať plienky naspäť. 

S nočníkom sa môže dieťatko zoznamovať postupne od 1 roka, alebo keď už samo dokáže sedieť. Cieľom je uvedomenie si, na čo tá vec slúži a čo do nej patrí. Dieťatko môžeme postupne posadiť na nočník v pravidelnom čase - ráno po zobudení, po jedle, pred spaním. 

A čo v noci? 

Nie všetky detičky v noci prebudí nutkanie na potrebu. Močový mechúr nemusí byť dostatočne veľký, aby udržal svoj obsah až do rána. Nie je preto zriedkavé, že majú plienku na noc do 3-4 rokov.

Ak už aj cez deň dieťa nadobúda istotu a prestáva plienku nosiť, často ešte istú dobu treba dávať poistnú plienku na noc. Ak sa v noci pocikajú a plienku nemajú, môže im to spôsobiť stres a budú sa chcieť k plienke vrátiť. Ak vstávajú ráno po celej noci suché, je to signál toho, že sa môže odložiť úplne.  

Na nočné odplienkovanie sme v našej dielni vyvinuli nočné tréningové nohavičky s vysokým pásom, imitujúce spodnú bielizeň. 

Trpezlivosť je prvoradá 

Ak to nejde ani po tom, čo ste presvedčení, že už je ten správny čas, na istú dobu tréning odložte. Možno je vaše dieťa pred nástupom do škôlky, kde už plienky nosiť nesmie, alebo na vás tlačí svokra, pretože jej syn už dávno vo veku vnuka plienky nemal. Vašu nervozitu a trápenie dieťatko vždy vycíti a môže to ešte viac oddialiť cieľ. 

Ak vás niekto bude presviedčať, že chlapcom to ide vždy horšie, je to mýtus. 

Dôvodom, pre ktorý sa dieťa vráti znova k plienke môže byť zásadná životná zmena v jeho živote - nástup do škôlky, stresové prostredie, alebo narodenie súrodenca. Netreba panikáriť, len sa na určitú dobu, kým stres opadne, vrátiť k plienkam a dávať dieťatku najavo, že nespravilo chybu, netrestať ho a dať mu vedieť, že vám môže dôverovať. 

Keď konečne príde ten moment a na dne nočníka ostane mláčka, celá rodina sa raduje. Niektorí rodičia zvolia cestu motivácie odmenou v podobe sladkostí alebo iných darčekov. Tu treba však dať pozor na prílišné odmeňovanie, pretože dieťa má brať tento proces ako bežnú a prirodzenú záležitosť a môže vyžadovať odmeny aj v iných oblastiach. 

Skvelou pomôckou pri odplienkovaní sú "odúčacie" alebo tréningové nohavičky. Zvonku sú nepremokavé, takže v prípade nehody ostáva oblečenie aj okolie suché a vo vnútri sú podšité absorbčnou vrstvou, ktorá nasaje čo treba a zároveň dieťa upozorňuje na to, že je mokré. Rýchlo sa sťahujú, keď je to potrebné a perú sa s ostatným oblečením.

A moja posledná rada na záver - odplienkovanie má byť zábava. Ak u seba spozorujete stres, hnev alebo frustráciu, že to u vás ešte nejde ako by ste chceli, odložte celý tento proces o pár dní neskôr. Každé dieťatko sa časom naučí používať toaletu a je jedno, či je to v 2 alebo 3 rokoch :) 

Veron