Látkové plienkovanie - 6 základných bodov na začiatok

Predsudky z minulosti

Stalo sa to aj mne. Už počas tehotenstva som vedela, že chcem vyskúšať ekologickejší a ekonomickejší spôsob plienkovania. Stretla som sa s pozitívnymi reakciami, ale aj s názormi typu:  

Fíha, to si dáš zabrať! To sa ti bude chcieť stále prať? Musíš často prebaľovať. A čo v noci, vydrží tá plienka? Ideš naspäť do stredoveku? 

V dobe, keď neexistovali automatické práčky, o sušičkách ani nejdem písať a na prebaľovanie sa používali len klasické štvorcové plienky, ktoré sa museli vyvárať v hrncoch, to muselo byť naozaj náročné fyzicky aj časovo. Minimálne maminy celej mojej generácie (ročník '87) si to pekne oddreli. 

Látkové plienkovanie si prešlo za posledné roky poriadnym "apgrejdom" a dnešný trh ponúka toľko možností, že sa v tom väčšina mamičiek na začiatku stratí a ostane radšej pri (kedysi ultra moderných, dnes ekologicky záťažových) jednorazovkách. 

Či sa rozhodnete látkovať od narodenia vášho bábätka, alebo postupne prejsť na tento spôsob, prípadne prebaľovať hybridne (striedavo), vždy je na to správny čas. Poďme sa pozrieť na to, čo je dobré vedieť na začiatku (.. pozn. keby som mala na začiatku tieto informácie, uľahčilo by mi to veľmi život :)

1. V čom je to iné ako kedysi? 

V prvom rade sme sa zbavili vyvárania plienok a žehlenia. Klasické štvorcové plienky sa dajú samozrejme použiť aj dnes, ale oveľa efektívnejšie sú tzv. vkladačky - vkladacie plienky, šité z organických materiálov ako konope (hemp), bambus (bamboo), alebo eukalyptus, prípadne syntetické mikrovlákno. Zmenili sa práčky, už nemáme tatramatky, ktoré pri žmýkaní precestovali celou kúpeľňou, ale výkoné automatické práčky, ktoré si vedia nadávkovať vodu aj prostriedok samé podľa znečistenia bielizne. 

2. Z hľadiska pohodlnosti si môžem vybrať z 2 variánt: 

1. Zvoliť jednorázové plienky, pre ktoré musím pravidelne chodiť do obchodu, alebo ich objednávať, čím väčšia veľkosť plienok, tým vyššia cena, po ich použití tak či tak "pracujem" s ich obsahom, nevyhnem sa tomu  a po použití ich treba vyniesť do smetí vonku. 

2. Zaobstarať si naraz veľkú saduekologických prebaľovačiek, alebo si výbavičku priebežne dopĺňať novými dizajnovými kúskami, 2-3x za týždne vysypať vedro plienok do práčky a po vysušení bez žehlenia použiť rovno na ďalší cyklus. Po  odplienkovaní možno použiť výbavičku pre ďalšie dieťa = nulový náklad, alebo môžem výbavičku predať / darovať ďalšej maminke. 

Nie som nijakým kritikom jednorazoviek, sama som ich používala na začiatku, napr. na cesty autom, alebo na prvé noci, prípadne keď zabudnem oprať várku, pomáham si nimi, ale priebežne miniem cca 1ks za týždeň. 

Takže čo je pohodlnejšie a viac sa oplatí?

3. Koľko ma bude stáť taká výbava na začiatku? 

Podľa rôznych štatistík môže látkové plienkovanie za dobu od perinky po nočník pri jednom dieťati ušetriť cca 1500-2000€, ak rátame priemernú cenu za plienku 0,25€. Komplet celá veľká výbava až po nočník, ak by sme zvolili jeden nákup sa pohybuje medzi 300-400€.

Ekologické prebaľovačky môžu byť milá fashion záležitosť, ak si svoju ratolesť radi pekne obliekate, krásne PUL nohavičky môžu byť zároveň dizajnovým doplnkom do jeho outfitu.

4. Všetky vkladacie systémy (vkladačky, prefoldy, preflaty,..) z organických materiálov zvyšujú svoju savosť po viac-násobnom praní

Materiály, z ktorých vyrábame savé systémy (najčastejšie bambus) sú skvelé "cicavce", ale na začiatok musíme mať chvíľku trpezlivosť, kým sa rozbehnú, ich savosť sa zvyšuje na 100% po 3-5-tom praní.

Dobrá správa je, že akonáhle nám príde tento úžasný materiál od našich dodávateľov, najskôr ho pred šitím operieme na vysokej teplote, aby sa tkanina zrazila. Čiže keď vám dorazia domov vkladačky od nás, jedno pranie už majú za sebou. 

Vkladačky odporúčam prať v prostriedku, ktorým periete aj oblečenie bábätka, bez aviváže. Netreba žiadne špeciálne bielidlá ani agresívne prostriedky. 

5. Ako a kde skladovať špinavé plienky

blogove obrazky-3

Na špinavé plienky odporúčam vyhradiť si väčšie vedro s uzatvárateľným vekom. Ak sa dieťatko len pociká, netreba vkladačku nijako čistiť, rovno ju vložte do vedra.

Tuhú časť pred vložením do vedra odstráňte do toalety (papierom, alebo pomocou bidetu). Vkladačky nie je potrebné vopred predmáčať.

Odstaňovať tuhú časť z plienky do toalety by sa malo po správnosti aj pri jednorazovkách, pretože na skládkach, kam väčšinou putujú, môžu kontamiboavť spodné vody a ich rozkladom sa vznikajú nebezpečné plyny. Prax je však taká, že idú rovno väčšinou celé aj s obsahom do komunálneho odpadu (často zabalené ešte do extra plastového vrecka).

Ak použijete konvenčný vlhčený obrúsok na očistenie zadočku aj vkladačky, vyhraďte si ešte jeden malý smätný kôš v vreckom, kde uložíte len tieto nerozložiteľné obrúsky (prípadne spolu s jednorazovkami, ak plienky kombinujete).

6. Ako často a akým spôsobom prať plienky a nohavičky

blogove obrazky-2

Najlepší cyklus je 2-3x za týždeň, aby ostala životnosť vkladačiek čo najdlhšia. Veľa znesú, ale takto zabezpečíme, aby boli  dlho krásne biele. PUL nohavičky môžeme prať spolu s vkladačkami, ale aby sa zabezpečila čo najväčšia životnosť PUL membrány, odporúčam ich prať bežne s oblečením na 30 stupňov. BASIC nohavičky stačí medzi cyklami niekedy len prevetrať, alebo preprať ručne a nechať voľne vysušiť. 

 TIP: v prípade, ak by na vkladačke ostal po praní žltý fliačik, skúste ju dať vysušiť na slnko, použiť dezinfekčný prostriedok bez chlóru (napr. sanitol na pranie), alebo pridajte do práčky roztok 100ml octu s 900ml vody. 

Veron