Ahojte, z dôvodu sťahovania našej firmy do nových priestorov, budú prijaté objednávky pripravované od stredy 31.7. Ďakujeme za trpezlivosť :)

Porovnanie Papierových a Prateľných Plienok

Koľko stoja papierové plienky na 1 dieťa?

Priemerná cena za plienku je dnes približne 0,25€ / 6Kč (lacnejšie varianty). Deti dnes nosia plienky v priemere do 2,5 roka (neskôr ešte na noc). Pri správnej frekvencii prebalíte dieťa cca 8000x = 8000 plienok.

Z toho vyplýva: 8000x 0,25€ / 6Kč = 2000€ / 48.000Kč. Ak si prirátame k tejto sume ešte jednorazové podložky, vlhčené obrúsky, vrecká na plienky, na konci obdobia sme minuli približne 2500€ / 60.000Kč.

Papierové plienky

Koľko stoja prateľné plienky?

Na celú dobu prebaľovania Vám bude stačiť 1 veľká prebaľovacia sada: 5-6ks PUL nohavičiek + 20-30ks rôznych vnútorných vkladačiek v hodnote približne 400€ / 10.000Kč.

Produkty sú opakovane používané od narodenia do odplienkovania a pri správnej údržbe vkladačky vydržia na 3 deti po sebe (vrchné PUL nohavičky 1 dieťa). Sadu môžete využiť pri ďalšom dieťati, alebo predať (napr. na Vinted) / posunúť ďalšej mamine.

Prateľné plienky

Spotreba vody, energie a času - Papierové plienky

Papierové plienky obsahujú chemické látky ako polypropylén, polyetylén, polyakrylát sodný ako absorbent, buničinu, ktoré potrebujú na výrobu enormné množstvo vody. Celkovo je táto spotreba vody 27x vyššia, ako spotreba vody na pranie textilných plienok v modernej práčke za 2,5 roka.

Jednorázové plienky sa u nás nedajú recyklovať (ani ich “ekologickejšie” varianty). Ako infekčný odpad preto končia v komunálnom odpade a ďalej na skládke alebo v spaľovni. Použité jednorázové plienky zaťažujú a zároveň predražujú odpadové služby.

Za 2,5 roka je potrebné spraviť približne 150 nákupov plienok (v prípade väčších cca 50-kusových balení). Následne treba plienky po použití odniesť do odpadu. Jedno plné vrecko použitých plienok môže vážiť 7-10kg.

Použité papierové plienky kvôli chemickým reakciám už po krátkom čase výrazne zapáchajú a je potrebné ich vyhadzovať do odpadu takmer každý deň.

Cyklus používania výhradne papierových plienok: Nákup plienok (1-2x za týždeň) - Použitie plienky - Uskladnenie plienky do koša - Vyhodenie koša do komunálu (1x za 1-2 dni).

Spotreba vody a energie - Papierové plienky

Cyklus používania prateľných plienok

Plienky stačí oprať ako oblečenie, 2-3x za týždeň, naplnený bubon, na 60 stupňov, pričom stačí použiť obyčajný prášok bez obsahu mydla a nikdy nie aviváž. Na výrobu savých vkladačiek nepoužívame ako hlavnú zložku bavlnu, ale BAMBUS, ktorý je oveľa savejší a jeho pestovanie je udržateľné a nenáročné.

Plienky stačí sušiť na voľno s bežným oblečením, alebo na jemnom programe v sušičke. Moderné prebaľovacie systémy sa nežehlia, vrchné PUL nohavičky by to zničilo a vkladačky sú z nekrčivých materiálov, ktoré to nepotrebujú.

Cyklus používania prateľných plienok: Opratie plienok (2-3x za týždeň) - Použitie plienky - Uskladnenie plienok do vedra

Z časového hľadiska nezaberie údržba moderných prebaľovacích systémov o nič viac času, ako opakované nakupovanie, uskladňovanie a vyhadzovanie tých papierových.

Cyklus používania papierových plienok

Hybridné plienkovanie

Hybridné plienkovanie je obľúbená forma starostlivosti o deti. Jednoducho kombinujete prateľné plienky s papierovými tak, aby to bolo pre Vás praktické a pohodlné. Už táto forma prebaľovania dokáže enormne odľahčiť životné prostredie a zároveň to pocíti aj vaša peňaženka.

Hybridné plienkovanie

Čo s plienkami po odplienkovaní?

Vkladačky do PUL nohavičiek vyrábame z prírodných a odolných materiálov, ktoré pri správnej údržbe vydržia až na 3 generácie detí. Môžete si tak sadu odložiť pre ďalšie dieťatko, predať na bazáriku (FB skupina Nosíme látkové plienky alebo napr. Vinted) alebo posunúť ďalšej mamine.

Čo s plienkami po odplienkovaní